Jadłospis dekadowy od 12.05.2025 r. do 23.05.2025 r.

12.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Płatki kukurydziane na mleku 250ml,
  • chleb wieloziarnisty (gluten)  z masłem (mleko),
  • szynka włoska,
  • ogórek kiszony,
  • papryka kolorowa,
  • suszona śliwka,
  • herbata malinowa 200ml

II ŚNIADANIE

  • Zupa grysikowa z  natką (seler, gluten pszenny) 250ml
  • Pudding ryżowy z polewą waniliową i amarantusem 200ml,
  • jabłko

OBIAD

  • Puree ziemniaczane z koperkiem 100g,
  • miruna pieczona w panierce (ryba, gluten, jajka) 70g,
  • surówka szwedzka 100g,
  • kompot wieloowocowy 200ml.

13.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Płatki owsiane z rodzynkami na mleku 250ml,
  • chleb ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
  • twarożek (mleko) śmietankowy z koperkiem,
  • szczypior,
  • rzodkiewka,
  • ½  jajka,
  • herbata rumiankowa 200ml

II  ŚNIADANIE

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (seler) 250ml
  • Jogurt grecki z musem malinowy i płatkami migdałowymi – wyrób własny 200ml

 

OBIAD

  • Kasza jęczmienna 100g,
  • wieprzowina a’la strogonoff (pieczarki, groszek, ogórek kiszony) 200g,
  • papryka kolorowa do gryzienia 30g,
  • kompot z czerwonej porzeczki 200ml

14.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Kasza manna  na mleku 250ml,
  • chleb graham(gluten) z masłem (mleko),
  • biała pasta z ryby miruny z jogurtem greckim – wyrób własny,
  • ogórek zielony,
  • kiełki lucerny
  • herbata z hibiskusem 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Krupnik z kaszy jaglanej (seler) 250ml
  •  Owoce na talerzu : truskawka, banan

OBIAD

  • Ryż z komosą ryżową 100g,
  • filet z kurczaka w sosie chrzanowym 70g,
  • surówka z białej rzepy z jogurtem i kozim serem 100g,
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml.

15.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Płatki jęczmienne z żurawiną na mleku 250ml ,
  • chleb żytni ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
  • ser żółty salami,
  • sałata,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • herbata miętowa 200ml

II ŚNIADANIE

  • Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem (seler) 250ml,
  • Jabłko pieczone z płatkami migdałowymi

OBIAD

  • Kasza gryczana biała100g,
  • gulasz z udka z indyka 80g,
  • buraczki 60g,
  • kompot śliwkowy 200ml.

16.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Kakao na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko),
  • humus z ciecierzycy z pomidorami suszonymi  – wyrób własny,
  • ½ jajka gotowanego,
  • konfitura morelowa,
  • ogórek  zielony,
  • oliwki zielone,
  • papryka czerwona ,
  • liść sałaty rzymskiej,
  • herbata koperkowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa krem z cukinii z grzankami i pestkami dyni  (seler) 250ml,
  •  Podpłomyk bezcukrowy,
  • sok jabłkowo – dynia 200ml

OBIAD

  • Pierogi ruskie okraszane masłem (gluten, mleko, jajka, ser biały) 200g,
  • marchew do chrupania,
  • jabłko,
  • kompot wieloowocowy 200ml

19.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Płatki gryczane (gluten)  na mleku 250ml,
  • chleb (gluten) z masłem (mleko),
  • szynką wieprzową,
  • papryką żółtą i zieloną,
  • rukola,
  • nasiona słonecznika,
  • herbata owocowa 200ml

II ŚNIADANIE

  • Zupa jarzynowa z ryżem i natką (seler) 250ml
  • Budyń czekoladowy – wyrób własny,
  • orzech włoski

OBIAD

  • Kaszotto  (mix kasz bulgur, jaglana) z mięsem drobiowo – wieprzowym, fasolą szparagową zieloną, marchewką 200g,
  • kompot wieloowocowy 200ml.

20.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Owsianka z żurawiną (gluten) na mleku 250ml,
  • chleb razowy(gluten) z masłem (mleko),
  • parówka na gorąco,
  • roszponka,
  • pomidor,
  • pestki słonecznika,
  • herbata z rumiankowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Barszcz czerwony z ziemniakami i śmietaną 18% (seler, mleko)  250ml
  • Chałka z  kremem pszczelim,
  • herbata rumiankowa

OBIAD

  • Pieczone ziemniaki z warzywami (brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka mini) z sosem czosnkowym 250g,
  • woda z cytryną 200ml

21.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Płatki kukurydziane na mleku 250ml ,
  • chleb z dynią (gluten) z  masłem (mleko), 
  • pasta z makreli – wyrób własny,
  • sałata lodowa,
  • ogórek kiszony,
  • herbata z melisy 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Rosół z makaronem nitki na wywarze drobiowo – jarzynowym  (seler, gluten pszenny) 250ml,
  • Deser z nasionami Chia i truskawkami (mleko) – wyrób własny 200ml

OBIAD

  • Puree ziemniaczane  100g,
  • udko z kurczaka pieczone w ziołach (gluten, jajka) 70g,
  • surówka z kapusty pekińskiej z pestkami dyni w sosie winegret 100g,
  • kompot wiśniowy  200ml.

22.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Płatki jaglane na mleku 250ml,
  • chleb graham(gluten) z masłem (mleko),
  • pasta drobiowa – wyrób własny ,
  • sałata rzymska,
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka,
  • herbata owocowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Krem pomidorowo – paprykowy z groszkiem ptysiowym (seler, gluten pszenny) 250ml,
  • Galaretka wiśniowa – wyrób własny,

OBIAD

  • Makaron penne pełne ziarno (gluten) w sosie śmietanowym z łososiem, szpinakiem i serem feta, suszonymi pomidorami i nasionami słonecznika 220g,
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml.

23.05.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Kawa „zbożowa”(gluten) na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
  • serek wiejski,
  • jajko,
  • konfitura brzoskwiniowa,
  • ogórek zielony,
  • pomidor,
  • papryka czerwona,
  • sałata,
  • herbata roibos 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa fasolowa z zacierką i natką pietruszki (seler) 250ml,
  • Talerzyk zdrowego przedszkolaka : burak gotowany, marchew, papryka żółta z dipem jogurtowo – ziołowym

OBIAD

  • Placuszki serowe (jajko, ser biały, mąka pszenna) sos truskawkowy,
  • marchew  w talarkach 220g,
  • kompot śliwkowy 200ml.

*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM NATURALNYM

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie