Jadłospis dekadowy od 11.11.2024 r. do 22.11.2024 r.

11.11.2024 r.


DZIEŃ WOLNY

12.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki kukurydziane na mleku 250ml,
  • chleb razowy(gluten) z masłem(mleko) polędwica drobiowa,
  • ogórek kiszony,
  • rukola,
  • banan suszony,
  • herbata owoce leśne 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa dyniowa z zacierka (seler, gluten) 250ml,
  • Sok jabłkowo – marchewkowy 200ml, biszkopty bezcukrowe

OBIAD

  • Kasza gryczana 100g,
  • kociołek jesienny”(cukinia, pomidory, cebulka, ciecierzyca) 150g,
  • kompot z czerwonej porzeczki  200ml.

13.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki ryżowe (gluten) na mleku 250ml,
  • chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (mleko),
  • ½ jajko,
  • serek śmietankowy,
  • pomidor,
  • roszponka,
  • pestki dyni,
  • herbata miętowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą (seler, mleko) 250ml,
  • Owoce na talerzu: banan, gruszka, melon

OBIAD

  • Ziemniaki z koperkiem 150g,
  • ryba mintaj w panierce (jajka, gluten) 70g,
  • surówka z kapusty kiszonej 50g,
  • kompot wiśniowy 200ml,

14.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Owsianka  na mleku 250ml,
  • chleb z dynią (gluten) z masłem (mleko),
  • parówka z indyka,
  • ketchup,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ogórek zielony 100g,
  • herbata rumiankowa 200ml

II ŚNIADANIE

  • Barszcz czerwony z ziemniakami (seler) 250ml,
  • Chałka z masłem i amarantusem,
  • herbata owocowa 200ml

OBIAD

  • Risotto z marchewką, groszkiem i kukurydzą 100g,
  • nugetssy drobiowe (gluten, jajka) 70g,
  • jabłko,
  • kompot owocowy  200ml.

15.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kakao na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
  • ½ jajko,
  • biała pasta z miruny – wyrób własny,
  • konfitura brzoskwiniowa,
  • papryka,
  • szczypiorek,
  • rzodkiewka,
  • oliwki zielone,
  • herbata z melisy 200 ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa – krem cebulowy z grzankami (seler) 250ml
  • Kanapka z masłem bazyliowym, ogórkiem kiszonym i natką pietruszki (gluten, mleko)
  • herbata  miętowa 200ml.

OBIAD

  • Makaron pełnoziarnisty (gluten) z serem białym i polewą truskawkową (jogurt, ser biały) 240g,
  • marchewka do chrupania 40g,
  • kompot śliwkowy 200 ml.

18.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki kukurydziane (gluten)  na mleku 250ml,
  • chleb (gluten) z masłem (mleko) serem żółtym i ogórkiem zielonym,
  • chrupsy jabłkowe,
  • herbata malinowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej(seler) 250ml,
  •  Jogurt straciatella – wyrób własny 100ml,
  • świder kukurydziany

OBIAD

  • Ziemniaki 100g,
  • ryba z morszczuka smażona 50g,
  • surówka wielowarzywna 100g,
  • mandarynka 40g,
  • sok jabłko z rabarbarem 200ml

19.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki ryżowe na mleku 250ml,
  • chleb razowy(gluten) z masłem (mleko) pastą z ryby z  szczypiorkiem i pomidorem – wyrób własny,
  • herbata z melisy 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa wielowarzywna z ryżem (seler, gluten, brokuły, fasolka szparagowa, brukselka) 250ml,
  • Kisiel wiśniowy 200ml,
  • biszkopt

OBIAD

  • Kasza Bulgur 100g,
  • filet z kurczaka w sosie cebulowym 60g,
  • buraki 100g,
  • Kompot wiśniowy 200ml

20.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kasza manna  na mleku 250ml,
  • chleb graham (gluten) z masłem (mleko),
  • twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
  • ½ jajka,
  • papryka kolorowa,
  • herbata z pokrzywy 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa – krem brokułowy z prażonym słonecznikiem (seler) 250ml,
  • Ciasto marchewkowe (gluten, jajo,masło),
  • herbata ziołowa 200ml

OBIAD

  • Ziemniaki z koperkiem 100g,
  • kotlet schabowy (gluten, jajka) 70g,
  • surówka z  kapusty pekińskiej z marchewką w sosie ziołowo – jogurtowym 100g,
  • sok jabłko – wiśnia 200ml

21.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Suchary na mleku 250ml,
  • chleb z dynią (gluten), z  masłem (mleko)
  • gotowana pierś z kurczaka,
  • sałata,
  • ogórek zielony,
  • pestki słonecznika,
  • herbata z miętowa  200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa z soczewicy czerwonej z kiełbasą śląską i ziemniakami (seler) 250ml
  • Rogal maślany(gluten),
  • herbata ziołowa 200ml

OBIAD

  • Ryż w sosie słodko- kwaśnym 150g,
  • kotlet jajeczny 70g,
  • surówka z selera, jabłka i żurawiną w sosie jogurtowym 100g,
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml

22.11.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kakao na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
  • ser żółty 20g,  
  • pasta jajeczna ze szczypiorkiem- wyrób własny,
  • konfitury jagodowe,
  • rukola,
  • papryka żółta,
  • pomidorki koktajlowe,
  • herbata zielona 200ml

II ŚNIADANIE

  • Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem (seler) 250ml
  • Talerzyk warzywny : ogórek, papryka kolorowa z dipem ziołowo – czosnkowym (mleko)

OBIAD

  • Pierogi leniwe (gluten, mleko, jajka, ser biały) 150g,
  • marchewka z jabłkiem 100g,
  • kompot ze świeżej śliwki

*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM  NATURALNYM

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie