Jadłospis dekadowy od 12.05.2025 r. do 23.05.2025 r.
12.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki kukurydziane na mleku 250ml,
- chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (mleko),
- szynka włoska,
- ogórek kiszony,
- papryka kolorowa,
- suszona śliwka,
- herbata malinowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Zupa grysikowa z natką (seler, gluten pszenny) 250ml
- Pudding ryżowy z polewą waniliową i amarantusem 200ml,
- jabłko
OBIAD
- Puree ziemniaczane z koperkiem 100g,
- miruna pieczona w panierce (ryba, gluten, jajka) 70g,
- surówka szwedzka 100g,
- kompot wieloowocowy 200ml.
13.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki owsiane z rodzynkami na mleku 250ml,
- chleb ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
- twarożek (mleko) śmietankowy z koperkiem,
- szczypior,
- rzodkiewka,
- ½ jajka,
- herbata rumiankowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (seler) 250ml
- Jogurt grecki z musem malinowy i płatkami migdałowymi – wyrób własny 200ml
OBIAD
- Kasza jęczmienna 100g,
- wieprzowina a’la strogonoff (pieczarki, groszek, ogórek kiszony) 200g,
- papryka kolorowa do gryzienia 30g,
- kompot z czerwonej porzeczki 200ml
14.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Kasza manna na mleku 250ml,
- chleb graham(gluten) z masłem (mleko),
- biała pasta z ryby miruny z jogurtem greckim – wyrób własny,
- ogórek zielony,
- kiełki lucerny
- herbata z hibiskusem 200ml.
II ŚNIADANIE
- Krupnik z kaszy jaglanej (seler) 250ml
- Owoce na talerzu : truskawka, banan
OBIAD
- Ryż z komosą ryżową 100g,
- filet z kurczaka w sosie chrzanowym 70g,
- surówka z białej rzepy z jogurtem i kozim serem 100g,
- kompot z czarnej porzeczki 200ml.
15.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki jęczmienne z żurawiną na mleku 250ml ,
- chleb żytni ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
- ser żółty salami,
- sałata,
- pomidor,
- szczypiorek,
- herbata miętowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem (seler) 250ml,
- Jabłko pieczone z płatkami migdałowymi
OBIAD
- Kasza gryczana biała100g,
- gulasz z udka z indyka 80g,
- buraczki 60g,
- kompot śliwkowy 200ml.
16.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Kakao na mleku 250ml ,
- chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko),
- humus z ciecierzycy z pomidorami suszonymi – wyrób własny,
- ½ jajka gotowanego,
- konfitura morelowa,
- ogórek zielony,
- oliwki zielone,
- papryka czerwona ,
- liść sałaty rzymskiej,
- herbata koperkowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa krem z cukinii z grzankami i pestkami dyni (seler) 250ml,
- Podpłomyk bezcukrowy,
- sok jabłkowo – dynia 200ml
OBIAD
- Pierogi ruskie okraszane masłem (gluten, mleko, jajka, ser biały) 200g,
- marchew do chrupania,
- jabłko,
- kompot wieloowocowy 200ml
19.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki gryczane (gluten) na mleku 250ml,
- chleb (gluten) z masłem (mleko),
- szynką wieprzową,
- papryką żółtą i zieloną,
- rukola,
- nasiona słonecznika,
- herbata owocowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Zupa jarzynowa z ryżem i natką (seler) 250ml
- Budyń czekoladowy – wyrób własny,
- orzech włoski
OBIAD
- Kaszotto (mix kasz bulgur, jaglana) z mięsem drobiowo – wieprzowym, fasolą szparagową zieloną, marchewką 200g,
- kompot wieloowocowy 200ml.
20.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Owsianka z żurawiną (gluten) na mleku 250ml,
- chleb razowy(gluten) z masłem (mleko),
- parówka na gorąco,
- roszponka,
- pomidor,
- pestki słonecznika,
- herbata z rumiankowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Barszcz czerwony z ziemniakami i śmietaną 18% (seler, mleko) 250ml
- Chałka z kremem pszczelim,
- herbata rumiankowa
OBIAD
- Pieczone ziemniaki z warzywami (brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka mini) z sosem czosnkowym 250g,
- woda z cytryną 200ml
21.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki kukurydziane na mleku 250ml ,
- chleb z dynią (gluten) z masłem (mleko),
- pasta z makreli – wyrób własny,
- sałata lodowa,
- ogórek kiszony,
- herbata z melisy 200ml.
II ŚNIADANIE
- Rosół z makaronem nitki na wywarze drobiowo – jarzynowym (seler, gluten pszenny) 250ml,
- Deser z nasionami Chia i truskawkami (mleko) – wyrób własny 200ml
OBIAD
- Puree ziemniaczane 100g,
- udko z kurczaka pieczone w ziołach (gluten, jajka) 70g,
- surówka z kapusty pekińskiej z pestkami dyni w sosie winegret 100g,
- kompot wiśniowy 200ml.
22.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki jaglane na mleku 250ml,
- chleb graham(gluten) z masłem (mleko),
- pasta drobiowa – wyrób własny ,
- sałata rzymska,
- ogórek zielony
- rzodkiewka,
- herbata owocowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Krem pomidorowo – paprykowy z groszkiem ptysiowym (seler, gluten pszenny) 250ml,
- Galaretka wiśniowa – wyrób własny,
OBIAD
- Makaron penne pełne ziarno (gluten) w sosie śmietanowym z łososiem, szpinakiem i serem feta, suszonymi pomidorami i nasionami słonecznika 220g,
- kompot z czarnej porzeczki 200ml.
23.05.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Kawa „zbożowa”(gluten) na mleku 250ml ,
- chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
- serek wiejski,
- jajko,
- konfitura brzoskwiniowa,
- ogórek zielony,
- pomidor,
- papryka czerwona,
- sałata,
- herbata roibos 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa fasolowa z zacierką i natką pietruszki (seler) 250ml,
- Talerzyk zdrowego przedszkolaka : burak gotowany, marchew, papryka żółta z dipem jogurtowo – ziołowym
OBIAD
- Placuszki serowe (jajko, ser biały, mąka pszenna) sos truskawkowy,
- marchew w talarkach 220g,
- kompot śliwkowy 200ml.
*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM NATURALNYM
Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie