Jadłospis dekadowy od 31.03.2025 r. do 11.04.2025 r.

31.03.2025 r.


I ŚNIADANIE

  • Müsli z owocami na mleku 250ml,
  • chleb wieloziarnisty (gluten)  z masłem (mleko),
  • ser żółty,
  • ogórek zielony,
  • kiełki słonecznika,
  • herbata miętowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Krupnik z kaszy gryczanej (seler) 250ml,
  • Cynamonka, sok jabłkowy 200ml

OBIAD

  • Ziemniaki z koperkiem 100g,
  • ryba pieczona 70g,
  • surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego i koperku z jogurtem greckim 100g,
  • kompot wieloowocowy 200ml

01.04.2025 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki kukurydziane na mleku 250ml,
  • chleb ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
  • pasta z tuńczykiem, jajkiem i koperkiem – wyrób własny z pomidorem,
  • pestki dyni,
  • herbata koperkowa 200ml

II ŚNIADANIE

  • Zupa z jarmużu z ziemniakami (seler) 250ml,
  • Pudding ryżowy na mleku z laską wanilii i płatkami migdałowymi – wyrób własny 200ml

OBIAD

  • Kasza pęczak 100g ,
  • klopsiki wieprzowe z soczewicą  (jajka, gluten) w sosie neapolitańskim (pomidory, cebula, czosnek, bazylia) 100g,
  • ogórek kiszony,
  • ½ jabłka
  • woda z cytryną 200ml .

02.04.2025 r. 

KOLOROWA ŚRODA – NIEBIESKA


I ŚNIADANIE

  • Kasza manna z musem jagodowym na mleku 250ml,
  • chleb graham (gluten) z masłem (mleko),
  • serek śmietankowy,
  • biała rzodkiew,
  • kiełki lucerny,
  • herbata z kwiatem bławatka 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa krem z białych warzyw (seler) 200ml
  • Smerfowa galaretka z borówki amerykańskiej 150g

OBIAD

  • Niebieski makaron świderki (gluten),
  • ser biały,
  • polewa jogurtowo – jagodowa z borówką amerykańską (nabiał – ser biały, jogurt naturalny) 220g,
  • Smerfowa woda 200ml

03.04.2025 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki ryżowe z cynamonem na mleku 250ml ,
  • bułka grahamka (gluten)
  • wędlina „Indyk Bracki”,
  • sałata,
  • pomidor,
  • pestki dyni,
  • herbata z melisy 200ml

II ŚNIADANIE

  • Barszcz ukraiński z fasolką perłową i ziemniakami
  •  Jabłko pieczone z płatkami migdałowymi

OBIAD

  • Pieczone kotleciki drobiowo – brokułowe 70g,
  • ryż 100g,
  • sos jogurtowo – ogórkowy,
  • marchew w talarkach,
  • kompot wieloowocowy  200ml.

04.04.2025 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kawa zbożowa na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
  • paprykarz rybny z łososia – wyrób własny 10g,
  • ½ jaja,
  • konfitura wiśniowa,
  • ogórek zielony,
  • kiełki brokuła,
  • rzodkiew biała i czerwona,
  • herbata ROIBOS 200ml

II ŚNIADANIE

  • Zupa  z ryżem i natką (seler) 250ml,
  • Warzywa na talerzu : papryka żółta, kalarepa, marchew z dipem jogurtowo-ziołowym

OBIAD

  • Ziemniaki z koperkiem,
  • kotlety sojowe w panierce z siemię lnianym (gluten, jajka) 70g,
  • surówka z pomidora, kapusty, natki 100g,
  • kompot wiśniowy 200ml

07.04.2025 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki kukurydziane  na mleku 250ml,
  • chleb włoski (gluten) z masłem (mleko),
  • twarożek (ser biały) z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem 100g,
  • herbata malinowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa z selera z makaronem (seler, gluten) 250ml,
  • Kisiel wiśniowy – wyrób własny 200ml,
  • pestki słonecznika

OBIAD

  • Pieczona miruna z cukinią i pomidorkami i groszkiem 100g,
  • ziemniaki purre z koperkiem 100g,
  • marchew w talarkach,
  • kompot z czerwonej porzeczki słodzone daktylami  200ml

08.04.2025 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki gryczane z rodzynkami na mleku 250ml,
  • chleb razowy (gluten) z masłem (mleko),
  • kiełbasa krakowska,
  • sałata rzymska,
  • ogórek kiszony,
  • herbata owoce leśne 200ml

II ŚNIADANIE

  • Zupa- krem pomidorowy ze śmietaną i bazylią z grzankami (seler) 250ml,
  • Leśny Shake z tropikalną nutą 200ml – wyrób własny (jogurt naturalny, jagody i wiórki kokosowe)

OBIAD

  • Zapiekanka z kaszy kus-kus (gluten) z indykiem, warzywami (cukinia, papryka, pomidory) z serem mozzarella 220g,
  • kompot wieloowocowy 200ml

09.04.2025 r. 


I ŚNIADANIE

  • Makaron  na mleku 250ml,
  • chleb graham (gluten) masłem (mleko),
  • jajecznica na maśle ze szczypiorkiem,
  • pomidor,
  • roszponka,
  • suszone jabłko,
  • herbata z cytryną 200ml

II ŚNIADANIE

  • Zupa jarzynowa z brukselką i natką (seler) 250ml,
  • Chałka z serkiem śmietankowym, miodem,
  • melon

OBIAD

  • Puree ziemniaczane 100g,
  • udko z kurczaka 70g,
  • surówka z marchwi, selera  z orzechami włoskimi i rodzynkami 100g,
  • kompot truskawkowy 200ml,
  • jabłko

10.04.2025 r. 


I ŚNIADANIE

  • Owsianka z suszoną morelą na mleku 250ml ,
  • chleb z dynią (gluten) , masłem (mleko), pasztetem drobiowym – wyrób własny  z ogórkiem kiszonym i kiełkami lucerny,
  • pomidor- ćwiartki,
  • herbata miętowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa – krem z pora z groszkiem ptysiowym (seler) 250ml,
  •  Coctail truskawkowy – wyrób własny (jogurt naturalny, kefir) 200ml

OBIAD

  • Kasza bulgur 100g z  filetem z kurczaka w sosie pieczarkowym,
  • fasolka szparagowa żółta z kalafiorem 100g,
  • kompot wiśniowy 200ml.

11.04.2025 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kawa Inka na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
  • ser żółty wędzony,
  • serek wiejski,
  • powidła śliwkowe,
  • ogórek zielony,
  • rzodkiew biała,
  • papryka żółta,
  • rukola,
  • herbata rumiankowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Zupa z  soczewicy z  ziemniakami i natką (seler) 250ml,
  • Chlebek kukurydziany z masłem ziołowym, pomidorki koktajlowe,
  • woda

OBIAD

  • Ryż zapiekany z jabłkiem, gruszką i cynamonem z polewą waniliową i  (jogurt naturalny) 200g,
  • marchewka talarki 40g
  • kompot wieloowocowy 200ml.

*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM  NATURALNYM

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie