Jadłospis dekadowy od 31.03.2025 r. do 11.04.2025 r.
31.03.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Müsli z owocami na mleku 250ml,
- chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (mleko),
- ser żółty,
- ogórek zielony,
- kiełki słonecznika,
- herbata miętowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Krupnik z kaszy gryczanej (seler) 250ml,
- Cynamonka, sok jabłkowy 200ml
OBIAD
- Ziemniaki z koperkiem 100g,
- ryba pieczona 70g,
- surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego i koperku z jogurtem greckim 100g,
- kompot wieloowocowy 200ml
01.04.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki kukurydziane na mleku 250ml,
- chleb ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
- pasta z tuńczykiem, jajkiem i koperkiem – wyrób własny z pomidorem,
- pestki dyni,
- herbata koperkowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Zupa z jarmużu z ziemniakami (seler) 250ml,
- Pudding ryżowy na mleku z laską wanilii i płatkami migdałowymi – wyrób własny 200ml
OBIAD
- Kasza pęczak 100g ,
- klopsiki wieprzowe z soczewicą (jajka, gluten) w sosie neapolitańskim (pomidory, cebula, czosnek, bazylia) 100g,
- ogórek kiszony,
- ½ jabłka
- woda z cytryną 200ml .
02.04.2025 r.
KOLOROWA ŚRODA – NIEBIESKA
I ŚNIADANIE
- Kasza manna z musem jagodowym na mleku 250ml,
- chleb graham (gluten) z masłem (mleko),
- serek śmietankowy,
- biała rzodkiew,
- kiełki lucerny,
- herbata z kwiatem bławatka 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa krem z białych warzyw (seler) 200ml
- Smerfowa galaretka z borówki amerykańskiej 150g
OBIAD
- Niebieski makaron świderki (gluten),
- ser biały,
- polewa jogurtowo – jagodowa z borówką amerykańską (nabiał – ser biały, jogurt naturalny) 220g,
- Smerfowa woda 200ml
03.04.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki ryżowe z cynamonem na mleku 250ml ,
- bułka grahamka (gluten)
- wędlina „Indyk Bracki”,
- sałata,
- pomidor,
- pestki dyni,
- herbata z melisy 200ml
II ŚNIADANIE
- Barszcz ukraiński z fasolką perłową i ziemniakami
- Jabłko pieczone z płatkami migdałowymi
OBIAD
- Pieczone kotleciki drobiowo – brokułowe 70g,
- ryż 100g,
- sos jogurtowo – ogórkowy,
- marchew w talarkach,
- kompot wieloowocowy 200ml.
04.04.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Kawa zbożowa na mleku 250ml ,
- chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
- paprykarz rybny z łososia – wyrób własny 10g,
- ½ jaja,
- konfitura wiśniowa,
- ogórek zielony,
- kiełki brokuła,
- rzodkiew biała i czerwona,
- herbata ROIBOS 200ml
II ŚNIADANIE
- Zupa z ryżem i natką (seler) 250ml,
- Warzywa na talerzu : papryka żółta, kalarepa, marchew z dipem jogurtowo-ziołowym
OBIAD
- Ziemniaki z koperkiem,
- kotlety sojowe w panierce z siemię lnianym (gluten, jajka) 70g,
- surówka z pomidora, kapusty, natki 100g,
- kompot wiśniowy 200ml
07.04.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki kukurydziane na mleku 250ml,
- chleb włoski (gluten) z masłem (mleko),
- twarożek (ser biały) z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem 100g,
- herbata malinowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa z selera z makaronem (seler, gluten) 250ml,
- Kisiel wiśniowy – wyrób własny 200ml,
- pestki słonecznika
OBIAD
- Pieczona miruna z cukinią i pomidorkami i groszkiem 100g,
- ziemniaki purre z koperkiem 100g,
- marchew w talarkach,
- kompot z czerwonej porzeczki słodzone daktylami 200ml
08.04.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki gryczane z rodzynkami na mleku 250ml,
- chleb razowy (gluten) z masłem (mleko),
- kiełbasa krakowska,
- sałata rzymska,
- ogórek kiszony,
- herbata owoce leśne 200ml
II ŚNIADANIE
- Zupa- krem pomidorowy ze śmietaną i bazylią z grzankami (seler) 250ml,
- Leśny Shake z tropikalną nutą 200ml – wyrób własny (jogurt naturalny, jagody i wiórki kokosowe)
OBIAD
- Zapiekanka z kaszy kus-kus (gluten) z indykiem, warzywami (cukinia, papryka, pomidory) z serem mozzarella 220g,
- kompot wieloowocowy 200ml
09.04.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Makaron na mleku 250ml,
- chleb graham (gluten) masłem (mleko),
- jajecznica na maśle ze szczypiorkiem,
- pomidor,
- roszponka,
- suszone jabłko,
- herbata z cytryną 200ml
II ŚNIADANIE
- Zupa jarzynowa z brukselką i natką (seler) 250ml,
- Chałka z serkiem śmietankowym, miodem,
- melon
OBIAD
- Puree ziemniaczane 100g,
- udko z kurczaka 70g,
- surówka z marchwi, selera z orzechami włoskimi i rodzynkami 100g,
- kompot truskawkowy 200ml,
- jabłko
10.04.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Owsianka z suszoną morelą na mleku 250ml ,
- chleb z dynią (gluten) , masłem (mleko), pasztetem drobiowym – wyrób własny z ogórkiem kiszonym i kiełkami lucerny,
- pomidor- ćwiartki,
- herbata miętowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa – krem z pora z groszkiem ptysiowym (seler) 250ml,
- Coctail truskawkowy – wyrób własny (jogurt naturalny, kefir) 200ml
OBIAD
- Kasza bulgur 100g z filetem z kurczaka w sosie pieczarkowym,
- fasolka szparagowa żółta z kalafiorem 100g,
- kompot wiśniowy 200ml.
11.04.2025 r.
I ŚNIADANIE
- Kawa Inka na mleku 250ml ,
- chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
- ser żółty wędzony,
- serek wiejski,
- powidła śliwkowe,
- ogórek zielony,
- rzodkiew biała,
- papryka żółta,
- rukola,
- herbata rumiankowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa z soczewicy z ziemniakami i natką (seler) 250ml,
- Chlebek kukurydziany z masłem ziołowym, pomidorki koktajlowe,
- woda
OBIAD
- Ryż zapiekany z jabłkiem, gruszką i cynamonem z polewą waniliową i (jogurt naturalny) 200g,
- marchewka talarki 40g
- kompot wieloowocowy 200ml.
*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM NATURALNYM
Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie