Jadłospis dekadowy od 11.11.2024 r. do 22.11.2024 r.
11.11.2024 r.
DZIEŃ WOLNY
12.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki kukurydziane na mleku 250ml,
- chleb razowy(gluten) z masłem(mleko) polędwica drobiowa,
- ogórek kiszony,
- rukola,
- banan suszony,
- herbata owoce leśne 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa dyniowa z zacierka (seler, gluten) 250ml,
- Sok jabłkowo – marchewkowy 200ml, biszkopty bezcukrowe
OBIAD
- Kasza gryczana 100g,
- „kociołek jesienny”(cukinia, pomidory, cebulka, ciecierzyca) 150g,
- kompot z czerwonej porzeczki 200ml.
13.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki ryżowe (gluten) na mleku 250ml,
- chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (mleko),
- ½ jajko,
- serek śmietankowy,
- pomidor,
- roszponka,
- pestki dyni,
- herbata miętowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą (seler, mleko) 250ml,
- Owoce na talerzu: banan, gruszka, melon
OBIAD
- Ziemniaki z koperkiem 150g,
- ryba mintaj w panierce (jajka, gluten) 70g,
- surówka z kapusty kiszonej 50g,
- kompot wiśniowy 200ml,
14.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Owsianka na mleku 250ml,
- chleb z dynią (gluten) z masłem (mleko),
- parówka z indyka,
- ketchup,
- pomidorki koktajlowe,
- ogórek zielony 100g,
- herbata rumiankowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Barszcz czerwony z ziemniakami (seler) 250ml,
- Chałka z masłem i amarantusem,
- herbata owocowa 200ml
OBIAD
- Risotto z marchewką, groszkiem i kukurydzą 100g,
- nugetssy drobiowe (gluten, jajka) 70g,
- jabłko,
- kompot owocowy 200ml.
15.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Kakao na mleku 250ml ,
- chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
- ½ jajko,
- biała pasta z miruny – wyrób własny,
- konfitura brzoskwiniowa,
- papryka,
- szczypiorek,
- rzodkiewka,
- oliwki zielone,
- herbata z melisy 200 ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa – krem cebulowy z grzankami (seler) 250ml
- Kanapka z masłem bazyliowym, ogórkiem kiszonym i natką pietruszki (gluten, mleko)
- herbata miętowa 200ml.
OBIAD
- Makaron pełnoziarnisty (gluten) z serem białym i polewą truskawkową (jogurt, ser biały) 240g,
- marchewka do chrupania 40g,
- kompot śliwkowy 200 ml.
18.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki kukurydziane (gluten) na mleku 250ml,
- chleb (gluten) z masłem (mleko) serem żółtym i ogórkiem zielonym,
- chrupsy jabłkowe,
- herbata malinowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Krupnik z kaszy jęczmiennej(seler) 250ml,
- Jogurt straciatella – wyrób własny 100ml,
- świder kukurydziany
OBIAD
- Ziemniaki 100g,
- ryba z morszczuka smażona 50g,
- surówka wielowarzywna 100g,
- mandarynka 40g,
- sok jabłko z rabarbarem 200ml
19.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki ryżowe na mleku 250ml,
- chleb razowy(gluten) z masłem (mleko) pastą z ryby z szczypiorkiem i pomidorem – wyrób własny,
- herbata z melisy 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa wielowarzywna z ryżem (seler, gluten, brokuły, fasolka szparagowa, brukselka) 250ml,
- Kisiel wiśniowy 200ml,
- biszkopt
OBIAD
- Kasza Bulgur 100g,
- filet z kurczaka w sosie cebulowym 60g,
- buraki 100g,
- Kompot wiśniowy 200ml
20.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Kasza manna na mleku 250ml,
- chleb graham (gluten) z masłem (mleko),
- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
- ½ jajka,
- papryka kolorowa,
- herbata z pokrzywy 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa – krem brokułowy z prażonym słonecznikiem (seler) 250ml,
- Ciasto marchewkowe (gluten, jajo,masło),
- herbata ziołowa 200ml
OBIAD
- Ziemniaki z koperkiem 100g,
- kotlet schabowy (gluten, jajka) 70g,
- surówka z kapusty pekińskiej z marchewką w sosie ziołowo – jogurtowym 100g,
- sok jabłko – wiśnia 200ml
21.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Suchary na mleku 250ml,
- chleb z dynią (gluten), z masłem (mleko)
- gotowana pierś z kurczaka,
- sałata,
- ogórek zielony,
- pestki słonecznika,
- herbata z miętowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Zupa z soczewicy czerwonej z kiełbasą śląską i ziemniakami (seler) 250ml
- Rogal maślany(gluten),
- herbata ziołowa 200ml
OBIAD
- Ryż w sosie słodko- kwaśnym 150g,
- kotlet jajeczny 70g,
- surówka z selera, jabłka i żurawiną w sosie jogurtowym 100g,
- kompot z czarnej porzeczki 200ml
22.11.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Kakao na mleku 250ml ,
- chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
- ser żółty 20g,
- pasta jajeczna ze szczypiorkiem- wyrób własny,
- konfitury jagodowe,
- rukola,
- papryka żółta,
- pomidorki koktajlowe,
- herbata zielona 200ml
II ŚNIADANIE
- Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem (seler) 250ml
- Talerzyk warzywny : ogórek, papryka kolorowa z dipem ziołowo – czosnkowym (mleko)
OBIAD
- Pierogi leniwe (gluten, mleko, jajka, ser biały) 150g,
- marchewka z jabłkiem 100g,
- kompot ze świeżej śliwki
*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM NATURALNYM
Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie