Jadłospis dekadowy od 22.04.2024 r. do 03.05.2024 r.

22.04.2024 r.


I ŚNIADANIE

  • Kawa Inka na mleku 250ml,
  • chleb razowy (gluten) z masłem (mleko), szynką z kotła, papryką czerwoną i natką pietruszki 100g,
  • pestki dyni 20g.

II ŚNIADANIE

  • Budyń jaglany z płatkami migdałowymi i musem truskawkowym  – wyrób własny 200ml,
  • jabłko

OBIAD

  • Zupa jarzynowa z kalafiorem  (seler) 250ml,
  • ziemniaki purre 100g,
  • ryba morszczuk grillowana w ziołach 70g,
  • surówka z kiszonej kapusty 100g,
  • kompot wieloowocowy 200ml

23.04.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Ryż na  mleku 250ml,
  • chleb graham (gluten) z masłem (mleko),
  • twarożek (ser biały) wiejski 100g,
  • ½ jajka,
  • rzodkiewka,
  • szczypior,
  • herbata ROIBOS 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Chałka (gluten) z masłem (mleko) 50g,
  • sok jabłko – dynia 200ml,
  • mandarynka

OBIAD

  • Zupa selerowa z ziemniakami i  natką (seler) 250ml,
  • kasza jęczmienna 100g,
  • klopsiki drobiowo – wieprzowe w sosie paprykowo- pomidorowym 70g,
  • surówka z ogórka zielonego i cebulki 100g,
  • kompot truskawkowy 200ml,.

24.04.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki jęczmienne z rodzynkami na mleku 250ml,
  • chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (mleko),
  • pasta z tuńczyka z kukurydzą – własny wyrób, rukola, ogórek zielony 100g,
  • herbata z melisy 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Talerz zdrowego przedszkolaka: kiwi 20g, gruszka 20g, marchew 20g,
  • herbata koperkowa 200ml

OBIAD

  • Zupa koperkowa z ziemniakami (seler) 250ml,
  • Racuchy drożdżowe (mleko) z jabłkiem z cukrem pudrem  i cynamonem 2 szt,
  • polewa truskawkowo – jogurtowa 20g,
  • kompot wiśniowy 200 ml,
  • Kalarepa w kawałku

25.04.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki ryżowe na mleku 250ml
  • chleb orkiszowy (gluten)  z masłem (mleko), schabem pieczonym, pomidor, sałata i szczypiorkiem 100g,
  • herbata z melisy 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Wycieczka: bułka z serem żółtym. Banan, paluch drożdżowy, woda,

 

  • Kisiel wiśniowy 200ml, herbatniki 30g

OBIAD

  • Barszcz czerwony z ziemniakami(seler) 250ml,
  • makaron spaghetti (gluten) w sosie bolognese  z mięsem wieprzowym i jarzyn,
  • ogórek kiszony 270g,
  • woda z cytryną 200ml

26.04.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kakao na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,   
  • jajecznica na maśle ze szczypiorkiem 40g,
  • papryka czerwona 10g,
  • ogórek kiszony 20g,
  • herbata ziołowa dla dzieci jadących na wycieczkę.

II ŚNIADANIE

  • Wycieczka : bułka z serem. Banan, paluch drożdżowy, woda

 

  • Kisiel wiśniowy 200ml, herbatniki 30g

OBIAD

  • Zupa jarzynowa z fasola szparagową 250 ml
  • Risotto i warzywami i soczewicą (kukurydza, groszek zielony, marchew ) 200 g,
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml

29.04.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kawa zbożowa  na mleku 250ml,
  • chleb mieszany (gluten) z masłem (mleko) ,
  • parówka drobiowa z ketchupem 100g,
  • papryka czerwona,
  • biała rzodkiew 60g,
  • herbata „owoce lasu” 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Milkshake truskawkowy na mleku 200ml – wyrób własny,
  • świder kukurydziany,
  • ½  jabłka

OBIAD

  • Zupa szpinakowa z jajkiem (seler) 250ml,
  • puree ziemniaczano- marchewkowe 100g,
  • sznycelki wieprzowe (jajko, gluten) 70g,
  • surówka coleslaw 100g,
  • kompot wieloowocowy 200ml.

30.04.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Suchary  na mleku 250ml ,
  • chleb z dynią (gluten) , masłem (mleko), pastą jajeczna z  szczypiorkiem  – wyrób własny 100g,
  • pomidorek coctailowy, ogórek 20g,
  • herbata truskawkowa  200ml.

II ŚNIADANIE

  • Bułka weka z masłem, serem żółtym i papryką kolorową 100g,
  • herbata ziołowa 200ml

OBIAD

  • Krupnik z kaszy pęczak z natką (seler) 250ml,
  • pierogi leniwe z masłem i bułką tartą (jajka, ser, gluten, mleko) 150g,
  • marchewka z jabłkiem 100g,
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml,

01.05.2024 r. 


DZIEŃ WOLNY

02.05.2024 r.  


I ŚNIADANIE

  • chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (mleko) serem żółtym, rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórkiem 100g.
  • Herbata owocowa 200 ml.

II ŚNIADANIE

  • Pieczywo chrupkie z konfiturą 20g,
  • ½ jabłka,
  •  herbata z czerwonej porzeczki 200ml.

OBIAD

  • Zupa pomidorowa z zacierką (seler, gluten) 250ml,
  • ziemniaki z koperkiem 100g,  
  • jajko sadzone 70g,
  • marchewka z groszkiem 100g,
  • kompot z czerwonej porzeczki 200ml.

03.05.2024 r.


DZIEŃ WOLNY

*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM  NATURALNYM

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie