Jadłospis dekadowy od 06.05.2024 r. do 17.05.2024 r.
06.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Bawarka na mleku 250ml,
- chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (mleko),
- kiełbasa krakowska,
- ogórek kiszony,
- papryka kolorowa 100g,
- suszona śliwka,
- herbata malinowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Gruszka 50g,
- banan,
- biszkopty (gluten) 30g,
- herbata rumiankowa 200ml
OBIAD
- Zupa grysikowa z natką(seler) 250ml,
- puree ziemniaczane z koperkiem 100g,
- miruna pieczona w panierce (ryba, gluten, jajka) 70g,
- surówka szwedzka 100g,
- kompot wieloowocowy 200ml.
07.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki jaglane na mleku 250ml,
- chleb ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
- twarożek (mleko) śmietankowy z koperkiem,
- ogórek zielony,
- pomidorek koktajlowy 100g,
- ½ jajka,
- herbata rumiankowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Pieczywo chrupkie żytnie z powidłami śliwkowymi 50g,
- marchew do gryzienia,
- herbata z czarnej porzeczki 200ml
OBIAD
- Zupa ziemniaczana (seler, gluten) 250ml,
- kasza pęczak 100g,
- wieprzowina a’la strogonoff (pieczarki, groszek, ogórek kiszony) 200g,
- papryka kolorowa do gryzienia 30g,
- kompot z czerwonej porzeczki 200ml
08.05.2024 r.
KOLOROWA ŚRODA – BIAŁA
I ŚNIADANIE
- Kasza manna na mleku 250ml,
- chleb graham(gluten) masłem (mleko),
- biała pasta z ryby miruny z jogurtem greckim – wyrób własny,
- biała rzodkiew,
- kiełki lucerny 100g,
- herbata biała 200ml.
II ŚNIADANIE
- Pudding ryżowy z polewą waniliową i amarantusem 200ml ,
- jabłko
OBIAD
- Barszcz biały z białą kiełbasą (seler) 250ml,
- ryż 100g,
- filet z kurczaka w sosie chrzanowym 70g,
- surówka z białej rzepy z jogurtem i kozim serem 100g,
- sok naturalny jabłko z białym bzem 200ml.
09.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki jęczmienne na mleku 250ml ,
- chleb żytni ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
- ser żółty salami,
- sałata,
- pomidor,
- szczypiorek,
- suszona żurawina,
- herbata miętowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Podpłomyki bezcukrowe 50g,
- sok naturalny jabłko – rabarbar 200ml,
- melon
OBIAD
- Krupnik z kaszy jęczmiennej z natką (seler) 250ml,
- puree ziemniaczane 100g,
- udko z kurczaka pieczone w ziołach (gluten, jajka) 70g,
- surówka z kapusty pekińskiej z pestkami dyni w sosie winegret 100g,
- kompot truskawkowy 200ml.
10.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Kakao na mleku 250ml ,
- chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
- humus z ciecierzycy z pomidorami suszonymi 20g – wyrób własny ,
- ½ jajka gotowanego 20g,
- konfitura morelowa 10g,
- ogórek zielony 10g,
- oliwki zielone 10g,
- papryka czerwona 10g,
- liść sałaty rzymskiej,
- herbata koperkowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Rogalik maślany,
- sok jabłko – dynia 200ml
OBIAD
- Zupa krem z zielonego groszku z grzankami (seler) 250ml,
- makaron świderki pełne ziarno (gluten) z serem biały (mleko) oraz polewą jogurtowo – malinową (jogurt) 200g,
- kalarepa w słupkach,
- woda z cytryną i pomarańczą 200ml.
13.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Kawa „zbożowa”(gluten) na mleku 250ml,
- chleb (gluten) z masłem (mleko), szynką wieprzową, papryką żółtą i zieloną,
- rukola,
- nasiona słonecznika,
- herbata owocowa 200ml
II ŚNIADANIE
- Budyń czekoladowy – wyrób własny,
- świder kukurydziany
OBIAD
- Zupa krem z cukinii (seler) 250ml
- Kaszotto (mix kasz bulgur, jaglana) z mięsem drobiowo – wieprzowym, fasolą szparagową zieloną, marchewką 200g,
- kompot wieloowocowy 200ml.
14.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Owsianka z żurawiną (gluten) na mleku 250ml,
- chleb razowy (gluten) z masłem (mleko)
- pasta z makreli – wyrób własny,
- sałata lodowa,
- ogórek kiszony 100g,
- herbata z melisy 200ml.
II ŚNIADANIE
- Chałka z masłem, kiwi i bananem,
- herbata rumiankowa
OBIAD
- Rosół z makaronem nitki na wywarze drobiowo – wołowym (seler, gluten) 250ml,
- Pieczone ziemniaki z warzywami (brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka mini) z sosem czosnkowym 250g,
- woda z cytryną 200ml
15.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki jaglane na mleku 250ml,
- chleb graham (gluten) z masłem (mleko), pasta drobiowa – wyrób własny ,
- sałatą rzymską,
- ogórkiem zielonym i rzodkiewką 100g,
- herbata owocowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Jogurt grecki z musem malinowy i płatkami migdałowymi 200ml.
- Chrupki kukurydziane 20g.
OBIAD
- Zupa wielowarzywna z ziemniakami (seler) 250ml,
- kasza gryczana 100g,
- gulasz z udka z indyka 80g,
- buraczki 60g,
- ogórek kiszony 40g,
- sok naturalny jabłko – rabarbar 200ml.
16.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Płatki kukurydziane na mleku 250ml ,
- chleb z dynią (gluten) z masłem (mleko), serem żółtym i ketchupem 100g,
- roszponka,
- pomidor,
- pestki słonecznika 10g,
- herbata z rumiankowa 200ml.
II ŚNIADANIE
- Talerzyk zdrowego przedszkolaka : burak gotowany, marchew, papryka żółta z dipem jogurtowo – ziołowym
OBIAD
- Krem pomidorowo – paprykowy z groszkiem ptysiowym (seler) 250ml,
- makaron świderki pełne ziarno (gluten) w sosie śmietanowym z łososiem, szpinakiem i serem feta 220g,
- kompot z czarnej porzeczki 200ml.
17.05.2024 r.
I ŚNIADANIE
- Kawa „zbożowa”(gluten) na mleku 250ml ,
- chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
- ser kozi 20g,
- jajko 10g,
- konfitura brzoskwiniowa 10g,
- ogórek zielony 20g,
- pomidor 20g,
- papryka czerwona 20g,
- sałata,
- herbata roibos 200ml
II ŚNIADANIE
- Galaretka wiśniowa – wyrób własny,
- biszkopty bezcukrowe
OBIAD
- Zupa fasolowa z zacierką i natką pietruszki (seler) 250ml,
- Placuszki serowe (jajko, ser biały, mąka pszenna) sos truskawkowy,
- marchew w talarkach 220g,
- kompot śliwkowy 200ml.
*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM NATURALNYM
Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie