Jadłospis dekadowy od 06.05.2024 r. do 17.05.2024 r.

06.05.2024 r.


I ŚNIADANIE

  • Bawarka  na mleku 250ml,
  • chleb wieloziarnisty (gluten)  z masłem (mleko),
  • kiełbasa krakowska,
  • ogórek kiszony,
  • papryka kolorowa 100g,
  • suszona śliwka,
  • herbata malinowa 200ml

II ŚNIADANIE

  • Gruszka 50g,
  • banan,
  • biszkopty (gluten) 30g,
  • herbata rumiankowa 200ml

OBIAD

  • Zupa grysikowa z  natką(seler) 250ml,
  • puree ziemniaczane z koperkiem 100g,
  • miruna pieczona w panierce (ryba, gluten, jajka) 70g,
  • surówka szwedzka 100g,
  • kompot wieloowocowy 200ml.

07.05.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki jaglane na mleku 250ml,
  • chleb ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
  • twarożek (mleko) śmietankowy z koperkiem,
  • ogórek zielony,
  • pomidorek koktajlowy 100g,
  • ½  jajka,
  • herbata rumiankowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Pieczywo chrupkie żytnie z powidłami śliwkowymi 50g,
  • marchew do gryzienia,
  • herbata z czarnej porzeczki 200ml

OBIAD

  • Zupa ziemniaczana (seler, gluten) 250ml,
  • kasza pęczak 100g,
  • wieprzowina a’la strogonoff (pieczarki, groszek, ogórek kiszony) 200g,
  • papryka kolorowa do gryzienia 30g,
  • kompot z czerwonej porzeczki 200ml

08.05.2024 r. 

KOLOROWA ŚRODA – BIAŁA


I ŚNIADANIE

  • Kasza manna  na mleku 250ml,
  • chleb graham(gluten)  masłem (mleko),
  • biała pasta z ryby miruny z jogurtem greckim – wyrób własny,
  • biała rzodkiew,
  • kiełki lucerny 100g,
  • herbata biała 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Pudding ryżowy z polewą waniliową i amarantusem 200ml ,
  • jabłko

OBIAD

  • Barszcz biały z białą kiełbasą (seler) 250ml,
  • ryż 100g,
  • filet z kurczaka w sosie chrzanowym 70g,
  • surówka z białej rzepy z jogurtem i kozim serem 100g,
  • sok naturalny jabłko z białym bzem 200ml.

09.05.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki jęczmienne na mleku 250ml ,
  • chleb żytni ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko),
  • ser żółty salami,
  • sałata,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • suszona żurawina,
  • herbata miętowa 200ml

II ŚNIADANIE

  • Podpłomyki bezcukrowe 50g,
  • sok naturalny jabłko – rabarbar 200ml,
  • melon

OBIAD

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej z natką (seler) 250ml,
  • puree ziemniaczane  100g,
  • udko z kurczaka pieczone w ziołach (gluten, jajka) 70g,
  • surówka z kapusty pekińskiej z pestkami dyni w sosie winegret 100g,
  • kompot truskawkowy  200ml.

10.05.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kakao na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
  • humus z ciecierzycy z pomidorami suszonymi 20g – wyrób własny ,
  • ½ jajka gotowanego 20g,
  • konfitura morelowa 10g,
  • ogórek  zielony 10g,
  • oliwki zielone 10g,
  • papryka czerwona 10g,
  • liść sałaty rzymskiej,
  • herbata koperkowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Rogalik maślany,
  • sok jabłko – dynia 200ml

OBIAD

  • Zupa krem z zielonego groszku z grzankami (seler) 250ml,
  • makaron świderki pełne ziarno (gluten) z serem biały (mleko) oraz polewą jogurtowo – malinową (jogurt) 200g,
  • kalarepa w słupkach,
  • woda z cytryną i pomarańczą 200ml.

13.05.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Kawa „zbożowa”(gluten)  na mleku 250ml,
  • chleb (gluten) z masłem (mleko), szynką wieprzową, papryką żółtą i zieloną,
  • rukola,
  • nasiona słonecznika,
  • herbata owocowa 200ml

II ŚNIADANIE

  • Budyń czekoladowy – wyrób własny,
  • świder kukurydziany

OBIAD

  • Zupa krem z cukinii (seler) 250ml
  • Kaszotto  (mix kasz bulgur, jaglana) z mięsem drobiowo – wieprzowym, fasolą szparagową zieloną, marchewką 200g,
  • kompot wieloowocowy 200ml.

14.05.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Owsianka z żurawiną (gluten) na mleku 250ml,
  • chleb razowy (gluten) z masłem (mleko)
  • pasta z makreli – wyrób własny,
  • sałata lodowa,
  • ogórek kiszony 100g,
  • herbata z melisy 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Chałka z  masłem, kiwi i bananem,
  • herbata rumiankowa

OBIAD

  • Rosół z makaronem nitki na wywarze drobiowo – wołowym (seler, gluten) 250ml,
  • Pieczone ziemniaki z warzywami (brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka mini) z sosem czosnkowym 250g,
  • woda z cytryną 200ml

15.05.2024 r. 


I ŚNIADANIE

  • Płatki jaglane na mleku 250ml,
  • chleb graham (gluten) z masłem (mleko), pasta drobiowa – wyrób własny ,
  • sałatą rzymską,
  • ogórkiem zielonym i rzodkiewką 100g,
  • herbata owocowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Jogurt grecki z musem malinowy i płatkami migdałowymi 200ml.
  • Chrupki kukurydziane 20g.

OBIAD

  • Zupa wielowarzywna z ziemniakami (seler) 250ml,
  • kasza gryczana 100g,
  • gulasz z udka z indyka 80g,
  • buraczki 60g,
  • ogórek kiszony 40g,
  • sok naturalny jabłko – rabarbar 200ml.

16.05.2024 r.  


I ŚNIADANIE

  • Płatki kukurydziane na mleku 250ml ,
  • chleb z dynią (gluten) z  masłem (mleko), serem żółtym i ketchupem 100g,
  • roszponka,
  • pomidor,
  • pestki słonecznika 10g,
  • herbata z rumiankowa 200ml.

II ŚNIADANIE

  • Talerzyk zdrowego przedszkolaka : burak gotowany, marchew, papryka żółta z dipem jogurtowo – ziołowym

OBIAD

  • Krem pomidorowo – paprykowy z groszkiem ptysiowym (seler) 250ml,
  • makaron świderki pełne ziarno (gluten) w sosie śmietanowym z łososiem, szpinakiem i serem feta 220g,
  • kompot z czarnej porzeczki 200ml.

17.05.2024 r.


I ŚNIADANIE

  • Kawa „zbożowa”(gluten) na mleku 250ml ,
  • chleb pszenno- żytni (gluten) z masłem (mleko) 50g,
  • ser kozi 20g,
  • jajko 10g,
  • konfitura brzoskwiniowa 10g,
  • ogórek zielony 20g,
  • pomidor 20g,
  • papryka czerwona 20g,
  • sałata,
  • herbata roibos 200ml

II ŚNIADANIE

  • Galaretka wiśniowa – wyrób własny,
  • biszkopty bezcukrowe

OBIAD

  • Zupa fasolowa z zacierką i natką pietruszki (seler) 250ml,
  • Placuszki serowe (jajko, ser biały, mąka pszenna) sos truskawkowy,
  • marchew  w talarkach 220g,
  • kompot śliwkowy 200ml.

*wytłuszczoną czcionką oznaczone są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

WSZYSTKIE HERBATKI I NAPOJE Z DODATKIEM MLEKA SĄ SŁODZONE MIODEM  NATURALNYM

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie